četrtek, 21. februar 2013

Izdelajmo vetrnico

Izdelali bomo preprosto vetrnico, ki jo lahko uporabimo za zabavo ali pa za lično dekoracijo..

Potrebujemo: - barvni kolaž papir 
                      - ovojni papir
                      - barvno lepenko
                      - palice ali slamice ali barvice ali kuhalnico
                      - žebljičke ali buciko
Kaj potrebujemo za izdelavo vetrnic?                      - lepilo
                      - škarje
                      - ravnilo
                      - svinčnik



 
Izdelava:

1. korak: Na barvni kolaž papir (ali potiskan ovojni papir) narišite kvadrat in ga izrežite – za vetrnico srednje velikosti bodo povsem ustrezne mere 14 x 14 centimetrov.

2. korak: Na kvadrat s pomočjo ravnila narišite diagonali.

3. korak: Sedaj izrežite kvadrat enake velikosti, le da namesto kolaža uporabite potiskan papir. Morda imate na voljo ovojni papir, star koledar ali revije; poigrajo pa se lahko tudi otroci in navaden bel papir poslikajo z želenimi motivi.

4. korak: Kvadrat prilepite na hrbtno stran prvega kvadrata, tako bo na eni strani viden enobarvni papir, drugo stran pa bodo poživeli potiskani motivi.

5. Korak: Na sredini kvadrata in na vseh štirih kotih naredite majhno luknjico.

6. korak: Sedaj od sredine kvadrata odmerite na vseh štirih premicah 1,5 centimetra. To je točka, do katere zarežite s škarjami. Kar pogumno, zarezati morate v sprednji in zadnji del diagonale.

7. korak: Pripravite si majhen košček plutovine (zamašek) ali gume. Iz barvne lepenke izrežite majhen krogec (uporabite lahko škarje z valovitim rezom) in ga na sredini preluknjajte.

8. korak: Sedaj zavihajte krajce kvadrata proti sredini, nanjo položite krogec iz lepenke in vse skupaj prebodite z žebljičkom ali žeblejm.

9. korak: Na zadnji strani vetrnice na žebljiček nataknite košček plute ali gume, nato pa pritrdite vetrnico na palico. Pomagajte si s kladivom.

 



1 komentar: